Tipus de Llenya - Can Forns
Llenya de Faig
La llenya de faig és una llenya menys dura que l’alzina però també és del grup de les fustes dures. S’encén bé, crema bé, fa força flama i brasa.
És la més neta perquè fa menys fum, menys cendra i menys sutge que la resta.
La llenya de faig és la més adequada per a les llars de foc tancades, llars de foc de ferro, amb vidre, amb pedra refractària, per a forns de pa i pizzes. La llenya de faig fa molta flama i escalfa ràpidament els forns i els fa agafar una temperatura molt alta. A les llars de foc de ferro, els recuperadors i les llars amb pedra refractària, la flama del faig és la que més ens escalfarà l’ambient. Si podem ajustar el tiratge perquè ja no volem gastar tant, la llenya de faig és l'única que s’ajustarà sense fer fum ni sutge.
El faig és un arbre de clima continental, a Catalunya el trobem a les vessants nord del Montseny i a les parts altes dels Pirineus. És un arbre que neix en llocs humits i freds i de creixement ràpid. La fusta conté més humitat que la d’alzina però menys quitrà, per això és més neta.
La llenya de faig va molt bé per coure calçots i també va bé per coure aliments que necessiten brasa, tot i que no és tan consistent com la d’alzina. Va molt bé per fer un foc de poques hores.
De la llenya de faig se’n fan encenalls per encendre el foc.
La llenya de faig encara que sigui verda també crema, però costa una mica més que quan és seca.